DIX
er kåret som
ÅRETS FORESTILLING 2023 ved Scenekunstens Priser
DIX has been awarded Performance of the Year 2023 at the Danish Stage Arts Awards
A site-specific audience-engaging performance that combines the expressionist artist Otto Dix’s brutally sensual universe with an immersive totalinstallation
EN 20’er FEST, DER AFSLØRER KRISERNES MAGT OG MAGI
DIX er en tragisk kabaret, et psykologisk eksperiment og en bizar fest spundet ind i et stærkt sensorisk univers.
Baseret på den tyske billedkunstner Otto Dix’ billeduniverser og karakterer fra 1920’erne, og installeret i nødhospitalet under det gamle amtssygehus på Tage Hansensgade i Aarhus.
Skabt af Teater Carbon v. Isabelle Reynaud og Teater Fluks.
Hver aften åbner vi dørene til en anden verden. En lille intim skare af publikum bliver hensat til en tid, hvor nye fællesskaber opsøges og hvor festen går hånd i hånd med krigen, kriserne og traumerne.
6 ud af 6 –Teaterblod – Freya Quvang 22. 01.2023 – klik på citatet og læs hele anmeldelsen
Peripeti – Erik Exe Christoffersen, 6.02.2023 – klik på citatet og læs hele anmeldelsen
★★★★ iSCENE – Trine Wølldiche 20. 01.2023 – klik på citatet og læs hele anmeldelsen.
Et immersiv tværkunstnerisk performanceformat i et teatralsk univers, der tager udgangspunkt i Otto Dix’ personlige førstehåndsskildringer fra Første Verdenskrigs grusomheder og de kollektive krigstraumer samt de vilde fester og grænsesøgende personligheder, som også prægede perioden, bliver udgangspunktet for forestillingen.
Publikum bliver taget imod i en hemmelig festklædt kælder transformeret om til en bizar natklub med både livemusik og bar. Her er plads til at danse og feste, men det er også herfra at et værtspar leder små grupper af publikum ud i mindre tilstødende rum.
Dix – Trailer
Krig, kriser og fest
DIX tager fat i tematikkerne fra mellemkrigsperioden, og hvordan de i dag atter er aktuelle. Forestillingen giver sig i kast med et af de helt store og klassiske spørgsmål i kunsten: Hvad vil det sige at være menneske, og hvordan agerer vi under pres i krisetider? Netop det spørgsmål er igen blevet uhyggelig relevant – for selvom det er 100 år siden Otto Dix portrætterede sin samtid, står vi igen i en krisetid med en krig på europæisk jord, en økonomi på katastrofekurs igen og med efterdønningerne fra endnu en omfattende pandemi.
Som maler havde Otto Dix en enestående evne til at afsløre sine karakters levede liv. På samme måde vil vi i vores iscenesættelse træde ind bag karakterernes facade til deres personlige fortælling. Vi vil lade publikum kigge direkte ind i sjælen på dem og dermed føre publikum nærmere til essensen af at være menneske og imødekomme de sår og traumer, som krigens grusomheder og krisetider medfører.
Fotos malerier og skitser af Otto Dix: @Otto Dix/VISDA.
Sted & Tid
i kælderen på det gamle amtssygehus i Aarhus på Tage Hansens Gade 2, 8000 Aarhus C
Fra den 19. januar – 04. februar 2023
PUBLIKUMS-REAKTIONER
STORE anbefalinger af teaterinstallationen DIX herfra!… go’ get’em xtra tickets! – Fængslende, foruroligende, festlig og fuldstændig fantastiske performer præstationer i en skarp instruktion af værker fra billedkunst afspejlende 1900-tallets 20’er krisers menneskelige skæbner… så uendeligt sørgeligt slægtskab og samklang med 2000’s 20’ere. Sanselig, intellektuel og fysisk genklang i én og samme champagneskål – bravo!
Ditte Felding, Teaterleder Teaterhuset Filuren“En helt forrygende hjertevarm og hjerteskærende smuk og helstøbt forestilling. Man følte sig oprigtigt hensat til 20’ernes Berlin på godt og ondt og for en livslang Kurt Weill-fan som mig var den intense udgave af Surabaya Johnny kirsebæret på toppen af den dekadente kage.”
Thorkild Andreasen, Managing Director Aarhus Symfoni Orkester“Stor cadeau til Teater Fluks og Teater Carbon for at have ført mig ind i 1920’ernes dekadente kabaret-tid med toner af natklub Jazz og Bertolt Brecht – og møde de portrætterede mennesker i den tyske maler Otto Dix billeder – og samtidig fornemme dobbeltheden mellem tidens frisind og den dybe alvor, der lå i kølvandet på 1. verdenskrig. Jeg følte, at jeg var i 1920’erne. Fantastisk flot!”
Annette Hansen- Skjulte Steder“Dix er en forestilling som man ønsker alle skulle opleve. At hengive sig og blive en del af det af fortidens skæve og woke individer. Helt metaagtigt og helt igennem gennemført”
Charlotte Olling Rebsdorf, teaterpædagog Limfjordsteater100000000000 T A K for en helt fantastisk forestilling. De små hår i nakkken rejste sig tre gange undervejs. Altså kuldegysninger af ren rørelse. Det er sgu ikke sket i mange år. Jeg var total høj og svævende.
Tina Andersen,Kunstnerisk leder af VILDSKAB og performancekunstnerFantastisk Oplevese! Tak for den! Den er fænomenal!
Sune Christoffer Abel, skuespiller
Særligt de 3 spillere i Dix billederne, det er international klasse! Hun er forrygende! “Die neue Frau”. Den scene er så godt spillet og så sublimt instrueret. Godt arbejde Isabelle Reynaud.
Gitte Skytte, dramaturg.
Fantastisk forestilling!
Marie Brolin Tani , Kunstnerisk leder af Holstebro Dansekompagni og koreograf
WOW en oplevelse. Fantastiske skuespillere, fantastiske musikere, fantastiske rammer og ikke mindst fantastisk instrueret. Tusinde tak for en vild god oplevelse.
Lotte Rasmussen, pædagogFølelsen at være inviteret til fest. Blive forkælet og samtidigt udfordret. Tingene kom meget tæt på. Jeg er taknemlig.
Charlotte Schmidt, jordmor.
Sikke en oplevelse! Fuldstændig fænomenal fantastisk! Vi har lige set Otto Dix’ billeder på Louisiana og nu blev de levende Tusind tak for en stor oplevelse!
Anne Kleberg, teaterlærer Børnekulturhus
Jeg var virkeligt rørt, og oplevede det som en fortløbende nydelse fuld af gru og eftertænksomhed. Uhyggeligt veltimet ift. verdensbegivenhederne.
Christine Fentz, kunstnerisk leder af Secret HotelTak for en formidabel forestilling, den burde ud i landet og rundt, og naturligvis til København. Vi var aldeles betagede, fabelagtigt godt skuespil, superdramatisering med skiftene – så flot!
Helle Dalgaard, oversætter.
Tusind tak for snapshots af forestillingen Michelle Bach og Line Witt
Koncept & Idé Teater Carbon - Isabelle Reynaud & Teater Fluks v. Sara Fink Søndergaard og Rasmus M. L. Skov Instruktør & iscenesætter: Isabelle Reynaud Performere & med-iscenesættere: Sara Fink Søndergaard & Rasmus M. L. Skov Medskabende performer, konceptudvikling: Kasper Daugaard Poulsen Medskabende performere: Tone Haldrup Lorenzen & Iza Mortag Freund Kapelmester, komposition og livemusiker: Mads Horsbøl Komposition og livemusikere: Anna Kathrine Rask, Halfdan Hesselager, Tõnis Kristian Koppel Scenograf og kostumer: Laura Rasmussen Scenografiassistent: Nicoline Nelson Fotografi: Erik Zappon Videoinstallation et samarbejde med fotograf Erik Zappon, sceneinstruktør Isabelle Reynaud samt koreograf og danser Kasper Daugaard Poulsen. Lyd: komponist og lydkunstner Kristian Hverring. Teknik: Carl Frischknecht Slutklip-assistance: Magdalena Wyszynska Kostumer: Talita Oliveira med assistance af Amanda A. Sigaard & Ana Mora Martin Teknik: DimsOs v. Mads Gensø Gundersen & Carl Frischknecht Afvikling: Carl Frischknecht Produktionsleder: Line Lybek Witt Kommunikation og administration: Michelle Bach Kommunikationsassistent: Thormod Storm Kamban Trailere: Magdalena Wyszynska Scenografisk assistance: Nina Stougaard Miller, Vigga Marie Guldhammer Nielsen, David Lundgren, Maethem Mebder Hår og sminkekonsulent: Sofie Stenholt
Tak til:
Christian Dünow (Maud Arizonas barnebarn), Otto Dix-Stiftung, Aarhus Teater, G & M, Between Music, Brødrene Daugbjerg, Kirsten Degel, Louisiana, Move’n Act, Filuren, Pinot Butik og Bar, Martin Dam Kristensen, Sandahls Grafik, Tina Andersen/Vildskab, Like Ink, NekeTattoo, Mads Wahlberg, Performing Arts Platform, Mogens Knudsen, FEUM, Mads Binderup, Pappagallo, Camilla Grunnet, Thomas Sørensen, Palle Schmidt, Arno, Therese Kelstrup, Judith Schwarzbart, Esthar Rose.
Forestillingen er støttet af: